Khasiate Lidah Buaya Ora mung Kanggo
Kramas Lan Tombo Tatu
Masyarakat
padha nenandur lidah buaya umume kanggo pasren utawa rerenggan plataran utawa
tanaman hias. Durung akeh kang migunakake kanthi optimal kanggo kesehatan.
Paling-paling mung dianggo kramas.Bab iki amarga kurang pangertene masyarakat.
Mula ing kene penulis bakal ngaturake bab khasiate lidah buaya.
Wektu iki
wis dadi trend masyarakat modern bali marang alam,antara liya kanthi
migunakakae tanaman minangka obat klebu ing kene lidah buaya utawa basa Latine
Aloe Vera.Ing negara maju kayata Amerika , Australia, lan negara-negara ing
Eropa, lidah buaya dipigunakake kanggo bahan baku industri lan omben-omben
kesehatan. Ing Indonesia uga wis akeh kang padha mbudidaya Lidah Buaya. Wilayah
penghasil lidah buaya kang paling jembar yaiku Kalinantan Barat (Pontianak
),saengga kawentar minagka kutha Lidah Buaya.
Adhedasar
panaliten, godhong lidah buaya bisa dipigunakake minangka anti i inflamasi
utawa peradangan, anti jamur, anti bakteri, lan regenerasi sel . Kejaba iku
lidah buaya uga duweni khasiat ngudunake kadar gula sajrone getih kanggo
panandhang diabetes. , ngontrol tekanan getih, ngrangsang kekebalan awak
ngadhepi serangan lelara kanker, sarta dipigunakake minangka nutrisi pendukung
tumrap panandhang HIV. Lidah buaya uga mbiyantu nyegah encok utawa rematik lan
ngurangi peradangan panggonan persendian lan sing wis kita sumurupi lidah buaya
nyegah rontoking rambut lan nambani tatu. Menawa ing ndalem ana tanaman lidah
buaya ora perlu bingung yen golek obat tatu. Kanggo nambani ambeien utawa wasir
lan radang tenggorokan uga bisa.
.Olehe
migunakakae bisa wujud bahan seger utawa bahan dadi kayata kapsul, jus pasta
utawa makanan lan minuman kesehatan. Kembang lan akare uga duwenu khasiat
kanggo ngobati lelara. Yaiku tatu memar lan muntah getih.Akare nduweni khasiat
minangka obat cacing tamba sembelit utawa angel bebuwang. Gel lidah buaya uga
nduweni kasiat ngatasi gangguan pencernaan, ngatur keasaman lambung,
ngundhakake kinerja lambung,gangguan panggonan usus liyane.
Bageyan kang
duweni khasiat obat utamane yaiku cairan bening kaya jeli.kanthi mbelah batang
lidah buaya. Khasiat utamane yaiku anti inflamasi,anti bakteri,anti jamur, lan
mbiyantu regenerasi sel. Cairan kuning ing perangan njabakulit lidah buaya
biasane dipigunakake kanggo obat pencahar komersiallan ngandhut zat kang
jenenge aloin. Zat gizi lan zat liyane kang kinandhut sajrone lidah buaya
pancen cukup akeh,saengga maedahi tumrap kasarasan.
Carane
ngramu
Kanggo
ngatasi wasir mundhuta godhong lidah buaya separo,1/2 cangkir banyu
mateng lan 2 sendok madu. Eri lidah buaya dibuwang. Godhong kang wis ora ana
erine kasebut dikumbah resik lan diparut. Sawise iku disoki banyu mateng
kasebut lan madu, dicampur lan diudak rata ,banjur disaring. Olehe ngombe
ramuan iki sedina kaping telu.
Kanggo
nambani watuk rejan mundhuta 20 gram lidah buaya lan 40 cc madu. Sawise
dikumbah resik lan diilangi erine,gel lodah buaya dicampur karo madu. Olehe
ngombe sedina kaping pindho ,esuk lan sore.sawise mangan
Kanggo
ngudunake kolestrol bahane 30
gram lidah buaya dan 3 iji who mengkudu utawa pace kang wisa mateng. Carane
gawe : lidah buaya dionceki lan dijus bebarengan karo pace ,banjur diwenehi
banyu sakcukupe lan digodhog nganggo banyu sakcukupe nganti umob. Sawise iku
diombe rikala anget sedina kaping pindho,esuk lan sore..
Tamba diabetes
Mundhuta lidah buaya sapelepah lan banyu 3 gelas. Nulli dikumbah
resik.Dibuwang erinine,banjur diris-iris lan digodgog nganggo banyu 3
gelas,banjur didadekake 1½ gelas. Olehe ngombe sedina ping telu a ½ gelas.
Tamba eksim: Bahan : 5 gram lidah buaya ,100
gram temulawak’ 20 gram godhong pegagan, 5 gram laos.14 gram kencur. 10 gram
godhong sembung legi, 10 gram godhong meniran’ 10 gram godhong kates.24 gram
widoro upas, 20 gram kayu manis lan 20 gram sangkobak. Kabeh bahan didheplok
alus lan ditambah banyu 400 ml,banjur disaring. Asil saringan kasebut banjur
diombe langsung ping pindho sedina ,esuk lan sore
Tamba asma : 300 gram lidah buaya dikumbah
resik,diparut,diperes banjur disaring. Asil saringane diombe sedina kaping
pindho ,esuk lan sore. Kanggo tamb watuk bocah migunakake gel lidah buaya
(dikumbah dhisik ),diombe esul lan sore,saben sakombenan 1 sendok teh
Warna-warna penyajian
Saliyane
ngunjuk utawa dhahar kanthi cara kang wis disebut ing dhuwur, yaiku migunakake
langsung bahan seger ,wektu iki uga akeh kang mroduksi kanthi cara liya supaya
awet tanpa ngurangi kasiate. Wektu iki uga ana sing mbudidaya digawe cendhol
dhawet. Menawa panjenengan kerep mriksani pameran utawa bursa tanaman obat ing
Ngayogyakarta mesthi mergoki ana kios dhawet lidah buaya. Ana weteng rasane kepenak
banget,bisa ngurangi rasa sebah panggonan weteng.. Kepriye carane gawe ?
Gampang kok. Mundhuta 1 kg lidah buaya,dikumbah resik,banjur dipundhut bageyan
njero kang ngandhut lender. Sawise iku potongan lidah buaya kasebut diwenehi
uyah nuli diaduk-aduk saengga ilang lendire. Sawise iku banjur dikumbah nganggo
banyu resik nganti ambal kaping pindho utawa ping telu nganti resik. Irisan
kang wis resik mau banjur digodhog nganggo banyu lan godhong pandhan nganti
mateng utawa umob. Kangge gawe sirup migunakake gula jawa dilaurutake ung banyu
250 cc banyu lan digodhog nganti umob,semono uga santene digawe pisah..
.Olehe nyawisake ,potongan lidah buaya dicemplungake
ing gelas lan ditambahake sirup gula jawa lan santen.
Cara liyane
yaiku digawe selai . Bahan : Daging lidah buaya. ; 500 gram gula pasir
kanggo 1 kg. Daging lidah buaya,; asam askorbat o,1 % utawa 1 gram per liter
banyu; natrium benzoate o,5 % utawa 5 gram per kg daging lidah buaya. ‘ 3 gram
ager-ager bubuk utawa ½ bungkus. Carane nggawe : Lidah buaya kang wis resik
banjur dikum sajrone larutan asam askorbat sajrone 15 menit, banjur ditirisake
lan diremuk nganggo blender. Lidah buaya kang wis remuk iki banjur dipanasi
kanthi nambahake gula pasir,asam sitrat lan ager-ager. Olehe manasake nganti
umob kanthi diaduk-aduk ,sawise iku diwenehi bahan pengawet benzoate. Sawise
dadi gel,olehe manasi diendhegake lan busa kang ana dhuwur dibuang. Selai wis
dadi lan siap dikemas nganggo botol.
Ana maneh
kang diolah kanthi srana digawe teh Carane nggawe : Kulit godhong lidah buaya
dikumbah resik lan ditirisake,dipotong cilik-cilik utawa dirajang kaya godhong
tehbanjur dipepe sing panas utawa dioven. Sawise dikeringake ,teh lidah buaya
siap dikonsumsi kaya dene teh tubruk utawa teh biasa. Uga bisa digawe bubuk,banjur
dikemas sajrone kanthong kertas kayadene teh celup.
: Dodol
: Bahan : 1 kg daging daun lidah buaya; 700 gram tepung ketan’ 400 gram tepung
beras;2 kg gula pasir’ 2 liter santen; 0,1 % asam askorbat ( 1 gram kanggo 1
liter banyu utawa 0,1 gram kanggo 100 ml banyu ); pewarna ijo prayoga sing
alami nganggo godhong suji ); ager-ager sakcukupe. Carane nggawe : santen lan
gula dimasak nganti kenthel. Tepung ketan lan beras dicampurake ing larutan
gula. Lidah buaya dicemplungake, banjur diudak nganti ora lengket ing wajan.
Sawise iku diwenehi ager-ager lan pewarna lan dodol siap dikemas. Dodol lidah
buaya iki mujudake panganan khas Pontianak.
Kanggo
omben-omben bisa digawe sirup lidah buaya lan serbat. Bahan kang diperlokake
kanggo nggawe sari lidah buaya yaiku : godhong lidah buaya kang dijupuk
daginge. Pilih sing during tuwa kanthi cirri : werna ijo, bintik-bintik putih,
perangan pinggir erine empuk lan pucet. Daging lidah buaya dicampur nganggo
banyu kanthi perbandingan : daging lidah buaya : banyu 1 : 4, saumpama daging
lidah buaya 100 gram banyune 400 ml. Sabanjure daging lidah buaya lan banyu
diblender nganti remuk Sabanjure disaring nganggo kain saringan utawa saringan
plastic Lebokna ing cairan lidah buaya kasebut gula 10 – 15 %,asam sitrat 0,1
-0,2 %,uyah 0,025-0,1%,esen lan pewarna sakcukupe. Sabanjure dimasak sajrone
suhu 85-90 derajat Celcius nganti 20-25 menit. Sajrone kahanan panas
,dilebokake ing botol-botol kang wis disterilake (digodhog sajrone banyu nganti
1-2 jam ) kanthi nyisakake ruangan 1,5 –2,5 cm saka ndhuwur tutrup botol.
Botol-botol kang wis isi kasebut 10 – 15 menit, banjur ditutup rapet lan
kareben adhem ing suhu ruangan..Panggonan botol diwenehi etiket lan minuman
sari lidah buaya bisa dipasarake Dene serbat lidah buaya, carane nggawe
: mundhuta 10 iji godhong lidah buaya,banyu 500 cc, 1 sendok makan kapur sirih
kang dilarutake ing banyu 1.500.cc,150 gram gula pasir, 4 iji cengkeh, 3-5 cm
kayu manis. Lidah buaya dionceki lan dijupuk bageyan kang bening,banjur diiris
cilik-cilik wujud dadu utawa kubus. Sawise iku potongan lidah buaya
dicemplungake ing larutan kapur sirih sajrone 30 menit. Sawise 39 menit
ditirisake lan disiram nganggo banyu umob sakcukupe,nuli dikumbah nganti resik.
Kanggo nggawe sirupe ,migunakake banyu,gula,kayu manis lan cengkeh kang
digodhong nganti umob. Sawise umob potongan lidah buaya dicemplunge ing
godhogan sirup kasebut lan banjur diangkat lan siap diombe sawise adhem. Uga
bisa ditambahake es batu utawa es serut.
Peluang
bisnis
Peluang
bisnis lidah buaya wektu iki cukup gedhe.Apa maneh ing Indoensia wis akeh kang
mroduksi obat,kosmetikalan minuman kesehatan nganggo bahan lidah buaya. Ing
tataran donya bisnis lidah buaya nilai penjualan lidah buaya 60 milyar
dollar/tahun.. Emane ing Indonesia budidaya lidah buaya during intensif kejaba
ing Kalimantan barat. Kita asring mrangguli isih akeh lemah kang nganggur
during bisa dipigunakake. Mula para petani uga perlu uga mikirake budi daya
tanaman lidah buaya. Ikii. Wondene teknogi tepat guna uga wis ana kaya kang
dhak aturtake ing dhuwur. Ing kalangan kelompok tani wanita uga perlu nggarap
tanaman iki. Nyatane ing tanah Jawa uga bisa thukul gedhe-gedhe. Mesthine
migunakake bibit unggul saka Kalimantan barat Apa maneh lidah buaya uga tahan
ing tanah kang kering. , Ing daerah perkotaan bisa migunakae pot kang gedhe.
Coba,menawa saben omah padha nandur lidah buaya limang pot, menawa sak RT 40
omah ,bisa ngasilake 200 pot lidah buaya. Ibu- ibu PKK bisa ngolah arupa
cendhol,teh,sirup lidah buaya,dodol lsp. ,saengga nambah nilai ekonomis
tanduran iki. . Dinas Pertanian Kabupaten utawa Kota perlu nyurung wargane
budidaya lidah buaya iki. Apa maneh tanaman lidah buaya gampang lan relative
ora mbutuhake investasi kang dhuwur. Bab iki disebabake tanduran iki mujudake
tanaman tahunan kang bisa dipanen bola bali kanthi masa produksi 7-8 tahun.
Mangga dicoba!******(Saka warna-warna sumber : Lukyastirin D )
.Dimuat di
Panyebar Semangat,tahun 2005
Sumber asli:
http://astrini.wordpress.com/
Tidak ada komentar:
Posting Komentar